Tasarımcının Sorması Gereken 6 Soru

Yazar: Unknown Tarih: 16:21 Kategori: , , , , Yorum: Yorum Yap


Bir işe başlıyorsanız bu 6 soruyu müşteriye sormalısınız. Bu 6 soruyu müşteriye sormanız tasarımı yaptıran kişi ve yapan kişi açışından daha sağlıklı olacaktır.

1- Bu projeye neden başlamak istiyorsunuz?

Üzerinde çalışacağınız projeyi kavramak için bu soruyu sormalısınız. Eğer bu soruyu müşteriye sormazsanız proje sonunda müşterinin projeden memnun kalmaması gibi bir olasılık var. Bu soruyu sorduğunuz zaman nasıl bir proje yapacağınızı daha rahat anlarsınız.

2- Bu projedeki ticari hedefleriniz ve beklentileriniz nedir?

Bu soruyu sorduğunuz zaman eğer projede ticari veya kar gibi bir beklenti varsa projeyi ne üzerine kuracağınız belli olur. Projeyi yaparken bu özelliklere dikkat etmeniz daha güzel bir tasarım ortaya koymanıza yardımcı olur. Bu şekilde de müşterinin memnun edebilirsiniz.

3- Projeyi başarıya götürecek olan unsurlar nelerdir?

Kritik bir soru. Bu soruyu sormanızın sonucunda projenin fonksiyonel çatısını geliştirebilir ve daha güzel tasarımlar ortaya koyabilirsiniz.

4- Proje başarısız olursa ne olacak?

Başarısız olma gibi bir seçenek de var tabi. Her insan başarısız olabilir sonuçta. Bu soruyu müşteriye sorduğunuz takdirde başarısızlık sonucunda projeyi geliştirebilmek ve tasarlayabilmek için şansınız olup olmadığını öğrenirsiniz. 

5- Proje için bütçe ayarladınız mı?

Müşteri bu proje için bir bütçe ayarlamış olması gereklidir. Bu durumda siz ve müşteri zararlı çıkmalıdır. Bu aşamada "ucuz" kelimesinden olabildiğince kaçınılmalıdır. Eğer zaten daha ucuz bir proje düşünüyorum diyen bir müşteri varsa hiç uğraşmayın. Çünkü o projenin başarısızlığa gitme ihtimali çok yüksek.

6- Projeyi ne zaman hayata geçirmeyi planlıyorsunuz?

Bu soru da kritik sorulardan biri. Bu soru ile müşterinin ne kadar gerçekçi olduğunu anlayabilirsiniz. İş teklifini de buna göre kabul edersiniz. Ayrıca verilen süreye göre tasarımlarınızı ne zaman bitireceğinizi öğrenip tedbirli projeler ortaya koyabilirsiniz. Bu soruyu müşteriye sormadan kesinlikle işe başlamayınız.

Sonuç

Bu soruları müşterinize sorarak projelerinizi zamanında ortaya koyabilirsiniz. Bu projeniz de müşterinin istediği şekilde kaliteli bir tasarım olur. Müşteriyi memnun edersiniz. 

Saçma sapan çöp projeler ortaya koymamak için siz siz olun bu soruları müşterilerinize sorun.
Paylaş: Facebook Twitter Google Plus Pinterest Tumblr

Bu yazıya yapılan yorumlar:

  1. 6 temel soruyu söylediniz gerçekten sağolun

    YanıtlaSil
  2. uff nolur bir butik tasarımcısına sorulacak bişey olsun ama bu da süper

    YanıtlaSil